EZ Rain

Comments and suggestions on the EZFlora irrigation controller

Moderator: Justin

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

EZ Rain

Postby Dogan Bora » Wed May 25, 2011 5:27 am

I am trying to diagnose an existing Insteon EZ rain controller using Izy 99i malfunction after several seasons of satisfactory use. The changes made were: Change of ISP and WiFi and the physical location of EZ Rain and the PLM outlets. ISY is V 2.8.1 I do not know the EZ Firmware, I don't necessarily know if it matters as it used to work and I have not knowingly upgraded anything.

How do I update the firmware.

I only tried to run the sprinkler through timed direct commands in an IZY program.

I tried to delete EZ rain and reinstalled and failed, so I am now loosing ground rather than gaining. So upgrading firmware may be as good a approach as any. I am trying to diagnose with Universal Devices as well.

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Wed May 25, 2011 7:46 am

The ISY 2.8.1 image is a very early Beta. At a minimum you need to move to 2.8.16. Don’t know if that will resolve the file problem but UDI will want the latest official installed since the ISY is on such an old Beta. The resolution of ISY questions should be pursued on the UDI forum. I asked for the ISY image level in response to your post on the UDI forum but did not receive any information. The ISY 2.8.16 image requires the EZRain be on the latest EZFlora firmware v28.

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

Re: EZ Rain

Postby Dogan Bora » Wed May 25, 2011 9:19 am

Thanks for the reply. ISY Help/About says Insteon_UD 99v2.8.16

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Wed May 25, 2011 9:27 am

Thanks for the additional information. I was using the 2.8.1 that was in the first post. The solution to the file not found will have to come from UDI. Once that is solved the EZRain will likely have to be updated as the ISY is dependent on the v28 firmware that comes with the V2 EZFlora device.

Once the EZRain was deleted from the ISY the path back is limited.

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

Re: EZ Rain

Postby Dogan Bora » Wed May 25, 2011 10:17 am

I did mention it's EZ Rain V1#5010A andthen there is a sticker on the back that says Ver22 PLM52. So how is the firmware upgraded?

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Wed May 25, 2011 10:28 am

The Simplehomenet web site under Products | Services, there is an EZFlora firmware update that can be ordered. This will not convert the V1 EZRain to a V2 EZFlora with support for a rain sensor and water meter connection if either of those functions would be useful. In this case I think it is necessary to purchase a new EZFlora.

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

Re: EZ Rain

Postby Dogan Bora » Wed May 25, 2011 1:35 pm

I think they offered upgrade to V2 with the rain sensor for extra charge, I sent to them they will turn around in 1 day they said. I will see if its just firmware or entire refurb? This should improve the communication with ISY, I guess I should wait and see how far this gets me before I get too agressive with an UD solution. The rev veriance between ISY and EZRain looks like the culprit but I am still concerned about a bunch of devices not recognised by ISY but I am able to communicate with and the event based programs I wrote are working to launch scenes. It could also be one of my many firewalls as was the case with the AT&T WiFi being kicked out because Malware thought it was "Malware" once it was defined as a friendly IP address I can use the WiFi again, but the range is "half" that of Cisco!

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Wed May 25, 2011 2:27 pm

The devices that are "not recognized", with "I am able to communicate with and the event based programs I wrote are working" being the case what is "not recognized"?

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

Re: EZ Rain

Postby Dogan Bora » Thu May 26, 2011 5:41 am

There are several Insteon addresses and given names such as Bedroom Reading Light as well as other devices tht have "!" next to them and when I first open up the Java admin console a series of xx.xx.xx (Device Name) not recognized messages pop up thet I have to click OK till the next etc till they all appear and are OK'ed. However, when I go to manual controls both at the Admin console and I-Phone app they seem to work as predicted. Is it that the devices have retained previous info that I can control and its the new info that cant be written because I cand find it to access?

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Thu May 26, 2011 7:14 am

Look at the device entries under the My Lighting tree. Those that have a Red Icon have not responded to an ISY initiated activity. Right click on the device and select Query. If the device is communicating now the Red Icon will be cleared. If there are lots of devices with the problem it could be the ISY PLM, something could have happened to one of the 120V leg couplers, some appliance or device has started generating noise.

Has the Insteon network been stable for months and this just started or has this been an issue from the beginning?

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

Re: EZ Rain

Postby Dogan Bora » Thu May 26, 2011 11:03 am

There are 20 or so devices with red "!", mojority of my total system. When I select Query, System Busy progress bar appears and goes from 0-100% in 5 successions and disappears with no message and the "!" does not disappear, I will connect the Izy PLM to another power source with a long extension cord to see.

The system has been stable till 30 days ago when I changed ISP and WifI MODEM and relocated my computer to a new office within the house with new wiring. Changing powersource to the PLM from the old part of the house does not help clear messages. What are typical sources of line noise in a household setting? I have no high amp motors or magnetic energy devices outside of AC compressors.

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Fri May 27, 2011 1:17 am

Check the cable between the PLM and the ISY, make sure the ISY ports did not get swapped.

Cell phone chargers, flat screen TVs, CFLs, florescent ballasts, UPS/PC power supplies can attenuate Insteon signals (FilterLinc is solution) are some items users have reported as causing problems. Verify the 120V legs are still coupled. Wiring changes could have put Access Points on the same 120V leg. The easiest way to isolate appliances causing noise is to unplug them. Turning them Off is not enough as the power supply is usually still connected energized.

Dogan Bora
Posts: 7
Joined: Tue May 24, 2011 3:17 pm

Re: EZ Rain

Postby Dogan Bora » Fri May 27, 2011 8:57 am

Your list of possible noise genarators pretty much cover everything I have in the house, it will be tedious to isolate. However I do have a phase coupler from my X-10 days of allways being on the wrong hot leg, hardwired to the utility power comes into the house main breaker box. All the new power goes back to the same demark. I also have several Access points (2443) and Signal Relays (2442) sprinkled around the house in the old and new parts to make sure the signal is strong.

grif091
Posts: 996
Joined: Wed Jan 30, 2008 3:50 pm
Location: North Carolina

Re: EZ Rain

Postby grif091 » Fri May 27, 2011 4:17 pm

When there are unknowns across the majority of the powerline it might be easier to start from the other end. Turn all the circuit breakers off except that which powers the ISY/PLM and see if the devices on that circuit can be commanded without errors. Once that communication is reliable turn on another circuit breaker and communicate with the devices that are on that circuit. Once that communication is reliable turn on another circuit breaker. It might be faster to evaluate the powerline that way rather starting from everything on and unplugging appliances one at a time.


Return to “EZFlora”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest